Crosă și puc
pagini din istoria hocheiului românesc
campioanele Romaniei castigatoarele campionatului Romaniei - cronologie in imagini si date
sezon 1925 | Brașovia Brașov prima campioana a Romaniei la hochei pe gheata
scris de Dan-C., data creării 13-03-2022
Primul "campionat" national de hochei pe gheata a fost organizat in ianuarie 1925 la Brasov. Povestea acestei prime editii este relatata cu multe amanunte atat in volumul lui Mihai Flamaropol - "50 de ani de hochei in Romania" (1976) cat si in "Puc Crose Gheata" (1970), volum semnat de Dorin Steflea si Alexandru Teodorescu.
Numarul din 23 ianuarie 1925 al ziarului "Universul" mentiona intr-o scurta notita si o imagine alaturata - "Echipa bucuresteana de Hockey pe ghiata a Tennis-Clubului Roman, dupa un antrenament destul de serios pe patinoarul dela lacul Cismigiu, pleaca astazi la Brasov pentru a se intalni cu echipa din localitate [...]" dar sa lasam povestea, in detaliu, spusa de Mihai Flamaropol in cartea sa:
"Prima echipa de hochei din Bucuresti s-a infiintat spre sfarsitul anului 1924, insa Hockey Club si-a inceput activitatea la 3 ianuarie 1925, fapt anuntat oficial in Gazeta Sporturilor nr. 50 din 9 ianuarie 1925. [...] Putin timp dupa infiintarea echipei de hochei s-a primit (la 16 ianuarie 1925) de la animatorul din Brasov, Dragos Navrea, provocarea oficiala pentru campionatul national. [...] Foarte multi tineri bucuresteni au raspuns cu tot elanul la chemarea Hockey-Clubului. Numarul lor era atat de mare, incat conducerea sectiei (alcatuita din Papana, Dolensko si Geo Marcu) a fost nevoita sa formeze doua garnituri, mai ales ca si adversarii lor participau cu doua echipe.
Deplasarea a intampinat insa, numeroase piedici care, pana la urma, au putut fi depasite. Primul impediment era faptul ca noua "societate" (cum era denumita pe atunci) nu se incadra in dispozitiile regulamentului F.S.S.R.-ului (Federatia Societatilor Sportive din Romania), deoarece echipa nu avea de la infiintarea ei oficiala, o vechime de 6 luni. S-a gasit totusi un subterfugiu. Echipa a participat sub numele de Tenis-Club Roman (club ce cuprindea mai multe ramuri sportive si avea vechimea ceruta de regulament). [...] Deplasarea s-a facut chiar in ajunul meciurilor, jucatorii calatorind cu trenul, pe spezele fiecaruia dintre ei [...]. La Brasov, clubul gazda a suportat cheltuielile de cazare si masa". Gazeta Transilvaniei (din 23 ianuarie 1925 - scan articol in galeria de imagini) a prezentat la randu-i evenimentul mentionand si restul de activititati ce au fost gazduite in acel weekend pe patinoarul de la Olimpia, intre care - "campionatul de patinaj figuri" dar si "marea serata costumata pe gheata" organizata de Societatea de Patinaj de sub Tampa.
Profesorul Dragos Navrea (patinator si campion regional la patinaj, director al Liceului Comercial in perioada interbelica, detinut politic intre 1957-1964), component al clubului Colțea Brașov, a infiintat echipa de hochei - Brașovia Brașov, alaturi de Nicolae Carabatescu, cu un an inainte de acest prim campionat national, la 3 ianuarie 1924. La cateva zile dupa infiintare, pe 28 ianuarie 1924, a avut loc primul meci de hochei al Brasoviei, impotriva echipei KKE Cluj conduse de Dr. Hirsch, pe patinoarul amenajat pe terenul de fotbal al Brasoviei (vezi imagine in galerie), din centrul orasului, langa Posta Centrala, pe locul unde astazi este o parte din Parcul Central al Brasovului. Meciul Brașovia - Kolozsvári KE (Kolozsvári Korcsolya Egyesület / Asociatia de Patinaj din Cluj) s-a terminat cu scorul de 3-3, ziarul local de limba maghiara "Brassói Lapok" (30 ianuarie 1924) prezentand o scurta cronica a meciului in care se mentiona - "cel mai bun in domeniu este Dr. Elemèr Hirsch ale carui cunostinte au crescut foarte mult".
Ziarul "Universul" din 30 ianuarie 1925 a facut rezumatul acestei editii de campionat intr-un articol "Campionatele Romaniei de Hockey pe ghiata" - "Primele campionate de hockey pe ghiata, disputate vre-o data in Romania au avut loc la 22 si 23 ianuarie la Brasov. Doua echipe din Bucuresti A si B aparatinand clubului nostru decan <Tennis club-ul Roman> au pornit la Brasov pentru a disputa campionatul cu echipele "Coltea" si "Brașovia" din Brasov. Rezultatul intalnirilor a fost: Brașovia bate Tennis-Club A cu 3-2; Tennis Club B bate Coltea Br. 7-3; Brașovia bate Tennis Club B 4-0; Tennis Club A bate Coltea Br. cu 10-0. In urma acestora clasamentul este 1.) Brașovia 2.) Tennis-Club B 3.) Tennis-Club A 4.) Coltea Brasov".
Mihai Flamaropol ofera si componenta echipelor participante (alaturi de imagini ale echipelor Brașovia Brașov si Hockey-Club Român București; vezi galeria de imagini) - "Brașovia a devenit deci campioana de hochei a tarii pe anul 1925, cu urmatoare formatie: Drahedy (portar), Csiky si Jancika (fundasi), Naghy, Gonczi si Scholtter (atacanti). Tenis-Club a utilizat urmatorii jucatori: in echipa A - Bob Simons (portar), Al. Papana si Dan Bratianu (fundasi), Dennis Dolensko, Geo Marcu si Valeriu Niculescu (atacanti); in echipa B - Weinberger (portar), Wiss si Bacinski (fundasi), Greceanu, Nadler, si Micescu (atacanti). Rezerve erau: Ion Jipescu (renumitul ciclist) si Rau Matac. Echipa Coltea (formata mai mult din tineri militari, de fapt fotbalisti) a folosit urmatorii 6 jucatori: Pulpas (portar), Mihalcea si Danica (fundasi), fratii Nicolae si Alexandru Precup si Craciun (atacanti)".
Meciurile de la Brasov au fost arbitrate de catre Dr. Elemèr Hirsch din Cluj. Fost avocat, fotbalist component al echipei naţionale a României, un bun patinator artistic, Dr. Hirsch a fost jucător de hochei pe gheață la "U" Cluj, antrenor și arbitru de fotbal.
Dupa meciurile de la Brașov, echipele Hockey-Club Român București / Tennis-Club Român București s-au deplasat si la Sibiu unde, in fata unui public de 1500 spectatori, au jucat intr-un meci demonstrativ in ziua de 25 ianuarie 1925. Evenimentul a fost pe larg prezentat in publicatia locala "Foaia Poporului" din data 15 februarie (nr. 7) - "Constatam cu deosebita placere reusita intreprinderi sectiunei de iarna a soc. sportive "Soimii" din Sibiu, care a aranjat la 25 ianuarie c., primul match de Hockey Canadian in Sibiu, un eveniment sportiv de importanta deosebita, care va avea de urmare de sigur propagarea mai departe si practicare acestui sport de distins [...]" (scanul intregului articol in galeria de imagini).
Dorin Steflea si Alexandru Teodorescu in relatarea lor din "Puc Crose Gheata" au acordat de asemenea, povestii acestor meciuri, cuvenita atentie - "[...] Desi vizibil socati de surpriza pe care le-a oferit-o Brașovia, bucurestenii accepta invitatia clubului Soimii si in ziua de 24 ianuarie (n. CsiP - 25 ianuarie) sustin la Sibiu <un meci exhibitie>, urmarit de peste 1500 de spectatori. Reintorsi la Bucuresti nu se gandesc decat la revansa. Brașovia accepta provocarea si sustine pe Cismigiu un meci care a ramas nesters in amintirea celor care l-au vazut. S-au infruntat atunci formatiil: Tenis Club - Bacinski (care a aparat exceptional), Sergiu Nadler, Denis de Dolensko Bob Simons, Geo Marcu si Alex. Papana; Brasovia - Varhegy, Jancsika, Czicki, Naghi, Ganciu si Schoelfter. Ambele echipe au jucat fara rezerve. Asa era pe atunci. Cine cerea sa fie inlocuit era considerat jucator slab!".
Revansa s-a jucat duminica - 8 februarie 1925 si "[...] desi Brașovia a jucat foarte frumos si portarul Varhegy nu a facut greseli, Tennis-Clubul a reusit sa invinga pe campionii romani cu 2:0, dupa o partida admirabila unde s'au distins in deosebi: Bacinski la poarta, Doleczko fundas, Simons si Marcu la inaintare. Progresul facut de jocul de Hockey pe ghiata, necunoscut inca la Bucuresti pana anul trecut, este extrem de imbucurator si dovedeste odata mai mult ca cu inima si intelegere se poate face orice la noi in tara" ("Universul" - 13 februarie 1925, numar ce publica in deschiderea coronicii si o imagine de la meci - vezi articol in galeria de imagini).
Premiera campionatului national de hochei a fost relatata in mai multe publicatii locale (Sibiu - Timisoara - Cluj) si pe masura ce articolele vor fi identificate in arhive vor fi adaugate la povestea de fata. Un exemplu - articolul din ziarul "Uj Kelet" (26 ianuarie 1925) ce aparea la Cluj/Koloszvar: "A Brasovia nyerte az országos hockey bajnokságát/Brasovia a castigat campionatul national de hochei" (scan articol in galerie imagini). Mai multe articole in galeria de imagini!
Marea absenta a campionatului de la Brasov din 1925 a fost echipa Clujului - KKE (Kolozsvári Korcsolya Egyesület / Asociatia de Patinaj din Cluj) ce a decis sa nu faca deplasarea la Brasov, existand discutii la aceea vreme cu privire la locatia potrivita pentru competitiile de patinaj (patinajul artistic si hocheiul a avut campionatul la Brasov si patinajul viteza la Cluj). In consecinta, pentru editia din 1926 s-a decis ca echipele din campionatul de hochei sa se deplaseze pentru turneul final la Cluj unde, din motive de vreme nefavorabila, editia acelui an nu a mai avut loc.
Asa s-a scris istoria primului campionat romanesc de hochei pe gheata disputat in anul 1925. Cu in an mai inainte, in ianuarie 1924 - la Congresul Sporturilor de Iarna ce s-a desfasurat la Chamonix, Iorgu Arsenie (bobér si animator valcean al sporturilor de iarna) reusise sa inscrie Romania in Liga Internationala de Hochei pe Gheata (istorie despre care vom povesti cu o alta ocazie), inainte de a avea un campionat oficial, dar nuclee de practicare a acestui sport existau, in primii ani ai deceniului, la Brasov, Cluj si Bucuresti.
* * *
Fotografii
Prima campioana a Romaniei (1925) - Brasovia | imagine din volumul: "50 de ani de hochei in Romania" - Mihai Flamaropol
Gazeta Transilvaniei | (an 88-nr.9 pag4) 23-01-1925 | organizarea primului campionat national de hochei pe gheata din Romania
terenul de fotbal al Brasovia Brasov (iarna patinoar) | imagine din - "Sportul brasovean pe spirala timpului" (Alecsandru Dinca, Dumitru Furnica - 2003)
ziarul "Universul" | 30 ianuarie 1925 (nr.23)| rezultatele primului campionat national de hochei pe genata | Brasov 1925
ziarul "Universul" | 3 februarie 1925 (nr.26) | revansa Brasovia - Tennis Club | 1925 Bucuresti - Cismigiu
ziarul "Universul" | 13 februarie 1925 (nr.29) | revansa Brasovia - Tennis Club | 1925 Bucuresti - Cismigiu
ziarul "Uj Kelet" Cluj - Koloszvar | 26 ianuarie 1926 - "A Brasovia nyerte az országos hockey bajnokságát / Brasovia a castigat campionatul national de hochei"