Crosă și puc
pagini din istoria hocheiului românesc
2 Martie 1970 "Furtuna intr-un pahar cu apa"
Tabela de marcaj si cronometrul patinoarului din Bucuresti - Mihai Flamaropol (fost 23 August, numit in presa, la inaugrare, neoficial si Palatul de Gheata), ce nu a mai fost utilizat dupa 2012 si demolat dupa 2016. Pe vechiul amplasament s-a inceput ridicarea unei noi arene in 2017 (departe de finalizare in 2022). Fotografia este din 2 martie 1970, cand pentru cateva secunde (repriza I intre 3'03'' - 3'57'') am condus cu 1-0 echipa SUA in zilele Campionatului Mondial de Hochei - grupa B | 1970.
"Furtuna intr-un pahar cu apa" Romania - SUA | CM 1970 - grupa B
scris de Dan-C., data creării 23-01-2022
Tabela de marcaj si cronometrul patinoarului din Bucuresti - Mihai Flamaropol (fost 23 August), abandonat dupa 2012 (detalii - aici).
Fotografia este din 2 martie 1970, cand pentru cateva secunde (repriza I intre 3'03'' - 3'57'') am condus cu 1-0 echipa SUA in zilele Campionatului Mondial de Hochei - grupa B | 1970.
Romania a pierdut meciul cu 9-1 (4-1 / 1-0 / 4-1) ceea ce l-a facut pe Aurel Neagu (fotoreportul ziarului Sportul din acele vremuri si autorul fotografiei) sa noteze pe spatele fotografiei - "furtuna intr-un pahar cu apa". La finalul campionatului din 1970, in ciuda entuziasmului primirii organizarii si a efortului inaugurarii patinoarului, echipa Romaniei a retrogradat in grupa C.
Patinoarul (in varianta acoperita) fusese inaugurat in acel an - 1970, cu cateva zile inaintea fotografiei - in 19 februarie, intr-o cursa la limita in a fi gata pentru CM grupa B - 1970. Tabela de marcaj cu cronometrul central fusese instalata de un furnizor din Ungaria - Telelux Emexport, companie ce functioneaza si astazi in aceeasi activitate de instalare de panouri de afisaj sportiv.
De o parte si de alta a tabelei au functionat si doua ceasuri de perete ce apar intr-o multime de imagini ale patinoarului, unul dintre ele vizibil si in aceasta fotografie. Ceasurile fusesera importate de la un producator cehoslovac - Elktrocas Pragotron, fiind cel mai probabil modelul PCU 80 (dimensiunile cadranului 80 x 80 mm). Cateva informatii despre acest model in extrasul din fisa tehnica, atasata.
Tabela de marcaj Telelux includea pe langa afisarea scorului, cronometrarea timpului consumat din fiecare repriza (afisajul central minutele, circular secundele), repriza in desfasurare (I-II-II) dar si ilustrarea si cronometrarea timpului penalitatilor prin cele 3 afisaje (cu semnalele luminoase circulare) de sub scorul fiecarei echipe. Puteau fi gestionate astfel pana la 3 eliminari, afisajul indicand numarul minutelor de eliminare pe masura ce acestea se consumau (la 5 sec.) pe indicatoarele luminoase circulare din jurul afisajului.
[nota: cu multumiri pentru informatiile despre ceasurile Pragotron lui - Jakub Hlásek]
* * *