Crosă și puc

pagini din istoria hocheiului românesc

campioanele Romaniei castigatoarele campionatului Romaniei - cronologie in imagini si date

sezon 1975-1976 | Steaua Bucuresti - campioana

scris de Dan-C., data creării 27-02-2022

Steaua Bucuresti - campioana Romaniei 1976 (sezon 1975/1976).
[imagine din colectia "Crosa si Puc" aparuta in ziarul "Sportul" din 11 mai 1976].
 
foto: Aurel D. Neagu - fotoreporter ziarul "Sportul" [imagine pe patinoarul 23 August – Bucuresti]
 
in imagine - de la stanga la dreapta: (randul de sus) - Géza Szabó, George Justinian, Constantin Nistor, Alexandru (Dideo) Bucur, Gheorghe Herghelegiu, Alexandru Halauca, Traian Cazacu, Vasile Popa, Ioan Ionita, Gheorghe Bîșu, (randul de jos) - Vilmos Sárosi, Dezideriu Varga (C), Valerian Netedu, Anton Crisan, Ion Gheorghiu, Tibor Miklós, Stefan Ungureanu.
 
* * *
 
E bine stiut pentru pasionatii istoriei hocheiului romanesc ca deceniul al 8-lea al secolului trecut (1971-1980) a insemnat o impartire a titlurilor nationale intre Steaua si Dinamo. Cei care au curiozitatea acestor statistici, daca vor consulta paginile de wikipedia a celor 2 echipe, vor constata ca evidentele noteaza pentru respectivii ani o egalitate (5-5) pentru titlurile castigate.
Zice wikipedia (dar nu numai acestia ci si inca alte cateva surse) ca Dinamo a luat titlurile din anii: 1971, 1972, 1973, 1976 si 1979, respectiv Steaua: 1974, 1975, 1977, 1978 si 1980.
 
Fotografia prezentata aici, imagine realizata de fotoreporterul ziarului "Sportul" Aurel Neagu, prezinta echipa Steaua cu mentiunea autorului pe verso-ul imaginii - "Steaua Bucuresti campioana nationala 1975-1976" (vezi imaginea atasata, inclusiv cu aceasta notita.
 
Asadar titlul sezonului 1975-1976 (corespunzator in statistici anului 1976) a fost al Stelei si nu al lui Dinamo. Detaliu verificabil si in colectia ziarului "Sportul" unde a si aparut aceasta fotografie (11 mai 1976); numarul din ziua anterioara - 10 mai 1976 prezenta si clasamentul final al respectivului sezon.
 
Un sezon competional in care Dinamo a dominat campionatul pana inaintea ultimului tur cand avea 2 puncte in fata Stelei. In ultimul meci, al 8-lea, Steaua a castigat cu 2-0 si a luat titlul la golaveraj. Meciurile Dinamo-Steaua din acel sezon: 5-3, 8-1, 3-3, 1-8, 3-9, 3-3, 4-1 si 2-0.
 
La final de sezon, Calin Antonescu unul din cronicarii meciurilor de hochei din acele vremuri ce publica in “Sportul” (nr. 8274 din 11 mai 1976), nota intr-un articol intitulat – "Campioni, la capătul unui sezon-maraton | Hocheistii de la Steaua au stiut sa invinga “bariera” oboselii":
“Cea mai agitată şi mai atractivă dintre ultimele ediţii ale campionatului ţării la hochei s-a incheiat duminică seara, la patinoarul „23 August“ din Capitală, cu victoria meritată a echipei Steaua. Elevii antrenorilor Zoltán Czaka şi Nicolae Zografi au reuşit astfel să cîştige o competiţie care nu începuse pentru ei sub cele mai bune auspicii: două înfringeri, dintre care una categorică (1-8) în faţa tradiţionalei lor rivale, Dinamo Bucureşti. In ciuda acestui start „pierdut“, hocheiştii de la Steaua au revenit spectaculos in finalul unui sezon maraton, cu multe şi dificile confruntări internaţionale şi la capătul unei palpitante lupte sportive au înregistrat in cele 6 confruntări directe următoare trei victorii (două categorice), două jocuri egale şi o infrîngere. Datorită acestui fapt ei au ajuns pe Dinamo în fruntea clasamentului, egalînd-o la puncte şi păstrîndu-şi titlul de campioni pe baza golaverajului direct!
 
Cu alte cuvinte, deci, o luptă aspră, in care cheia succesului a constituit-o, înainte de orice, capacitatea de a rezista fizic şi moral la această ultimă, dar decisivă dispută a sezonului. Datele problemei au fost destul de simple. Atit Steaua, cit şi Dinamo au furnizat echipei reprezentative majoritatea componenţilor.
Beneficiind de observaţiile antrenorului lotului, prof. Ştefan lonescu, se poate spune câ participarea jucătorilor celor două echipe Ia aprigele confruntări internaţionale din grupa B a C.M. şi din turneul olimpic a fost aproximativ egală. Numeric lucrurile se prezintă, în general la fel:
Steaua - Netedu, Varga, Ioniţă, Justinian, Gheorghiu, Mikloş, Hălâucă;
Dinamo - Costea, Tureanu, Axinte. Pană. Pisaru. Nuţescu. Gh. Florian.
 
Ce trebuiau să rezolve, înainte de orice, antrenorii celor două cluburi? Ţinînd seama că cei mai buni jucători se prezentau cu forţele fizice şi morale serios diminuate, era neapărat necesară realizarea unei atente recuperări şi, mai ales, aşezarea programului de antrenament pe baze metodice foarte bine chibzuite. In acest sens este evident că Steaua a găsit soluţii mai bune. Numai aşa se poate explica bilanţul ei din finalul sezonului net superior şi, în plus, faptul că, de pildă, in ultimul joc forţa de atac recunoscută a echipei Dinamo nu a putut realiza nici un gol in faţa calmului şi siguranţei cu care s-a apărat Steaua.
De aceea noi credem că principalul merit în această victorie la limită revine dibăciei pedagogice a celor doi antrenori de la Steaua, care au reuşit să pună la maximum în valoare ultimele resurse fizice ale jucătorilor lor.
 
Fireşte că în afară de aceasta au mai existat şi merite personale, evoluţii deosebite în acest final de sezon. Vom sublinia în acest sens prestaţiile reuşite ale portarilor Netedu şi Dumitraş, ambii manifeslînd multă siguranţă în unele jocuri, precum şi cele ale atacantilor Cazacu, Nistor şi Herghelegiu (Steaua) şi Dumitru (Dinamo).
Poate în valoarea acestor hocheişti mai puţin uzaţi şi foarte activi în atac a stat şi o altă explicaţie a succeselor celor de la Steaua, ei fiind autorii majorităţii golurilor din ultimele meciuri.
 
Cit priveşte pe Dinamo, prea desele schimbări în formaţie şi folosirea excesivă a unora dintre valoroşii săi componenţi a făcut să se rateze pe ultimii metri o victorie cate părea la început sigură.
 
Merituos locul III al S.C. Miercurea Ciuc, după cum notabilă este şi evoluţia Dunării Galaţi, care a promovat cu curaj o serie de tineri; Marcu, Gherghişan, Berdila, Amorţila, Raicu. De la ambele formaţii aşteptăm însă mai mult în sezonul viitor”.
 
Asadar ceva statistici trebuie refacute!
* * *
Cu multumiri dlui Iuliu Becze pentru suport in documentarea de fata.

Fotografii


Steaua Bucuresti - campioana | sezon 1975-1976

Steaua Bucuresti - campioana | sezon 1975-1976 [fotografie din colectia "Crosa si puc"]

ziarul "Sportul" 10 mai 1976 (nr .8273)

ziarul "Sportul" 11 mai 1976 (nr .8274)